Getreinde Wanhoop

We moeten absoluut een derde catastrofe vermijden, werd er na de Tweede Wereldoorlog gezegd en geschreven.

Sindsdien is herinneringseducatie een belangrijke doelstelling van het geschiedenisonderricht in het secundair onderwijs.

Het einde van de Tweede Wereldoorlog nadert. Eva Bauwens wordt opgeroepen voor een werkkamp in Duitsland. Zij duikt onder. De gestapo vindt haar. Het 17-jarige meisje wordt opgepakt en op een trein naar Duitsland gezet. Daar vertelt ze haar verhaal. Hoe haar huis gebombardeerd werd, haar broer vermist werd en vooral hoe zij de oorlogsellende met zijn honger en kou probeerden te overleven.

De treinreis verloopt niet zonder gevaar. De trein wordt gebombardeerd. Het rijtuig loopt vast in de sneeuw en bovendien moet er ook gestopt worden om de lijken uit de wagons te verwijderen.

Eva maakt kennis met een Duitse soldaat. Zij probeert zijn vertrouwen te winnen. Ze slaagt erin om enkele sieraden te ruilen voor voedsel. Overleeft Eva deze reis, probeert ze met de hulp van de soldaat te ontsnappen? Dit ontroerende, aangrijpende stuk dat gebaseerd is op waar gebeurde feiten zal elke generatie naar de keel grijpen.

Getreinde Wanhoop kwam tot stand met de steun van het museum In Flanders’ Fields en Pax Christi.

Van maart 2002 tot en met juni 2014 toerde deze voorstellingen door Vlaanderen. Zo werden er vele voorstellingen in het Fort van Breendonk gespeeld.

De tekst werd geschreven door Dirk Dobbeleers en Marc Hendrickx.

De verwerkingsbrochure is nog steeds te verkrijgen bij Pax Christi: paxchristi@paxchristi.be

Wie interesse heeft, kan de theatertekst of het boek bekomen door me te mailen: dirk.dobbeleers@telenet.be